A 10 napos pihenő alatt sem kell kiönteni a kefirt. Felhasználható tejföl és joghurt helyett saláták készítéséhez, ételek ízesítéséhez, italok és desszertek készítéséhez, önálló ételként a nyári melegben.
Saját tapasztalat: zsírégető hatása miatt, nem kell súlyfeleslegtől tartani.
Kedvcsinálónak néhány recept:
Saláták:
Sajtos uborkasaláta
Hozzávalók:
1 nagy szál kígyóuborka,
1-2 csokor piros retek,
1 fej saláta,
5 dkg reszelt füstölt sajt,
1 dl kefir,
1 dl ketchup,
1/2 citrom leve,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só,
mokkáskanálnyi porcukor,
kevés törött fekete bors.
Elkészítés:
A saláta mártásához a ketchupot simára keverjük a citromlével, a kefirrel, a sóval, a borssal és annyi cukrorral, hogy csak pikáns, de ne édes legyen. Ezután hozzákeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát. A mártást beleöntjük és hűtőszekrénybe tesszük. Az uborkát megmossuk, és héjastól legyaluljuk. A salátát leveleire szedjük, és megmossuk, majd lecsöpögtetve le is itatjuk róla a vizet. Ezután ujjnyi széles csíkokra metéljük. A retket ugyancsak karikákra vágjuk. Nagy lapos salátástálra halmozzuk az összekevert uborkát-salátát-retket, és meglocsoljuk a paradicsomos öntettel. Rászórjuk a reszelt sajtot, és befedve ismét betesszük a hűtőszekrénybe néhány órára. Tálaláskor mindenki összekeveri a saját adagját. Néhány szelet pirított kenyérrel finom vacsora, vagy hús mellé való saláta.